31.1.2010

28 - kuukausikontrolli



Ensimmäinen kuukausi takana. En itseäni reippaaksi kyllä kehu, en tämän kuukauden perusteella. Olen toki jotain muutoksia saanut aikaan, paino kuitenkin pudonnut pari kiloa. Onnistumisiksi laskettakoon:

A) Herkkujen syömisen väheneminen
Olen (ollut) ihan mahdoton syömään karkkia. Ja mitä enemmän karkkia syön, sitä enemmän sitä tekee mieli. Kuinkas muutenkaan. Karkkia oli saatava käytännössä joka päivä, oli se sitten miten pieni määrä tahansa. Suklaapatukka ei tuntunut yhtään huonolta ajatukselta kauppareissulta kotiin vietäväksi.

En silti missään tapauksessa näe itseäni karkkilakkoilijana. Tiedän kokemuksesta, että se on liian iso asia toteutettavaksi. Tässä tilanteessa kun pystyn suurimman osan ajasta noudattamaan kohtuullista linjaa. Olen edelleen useampana päivänä viikossa syönyt vähän karkkia tai muutaman palan suklaata. Ylilyonnit on kuitenkin kuukauden aikana jääneet taakse, ja siitä voin jo olla ylpeä.




B) Liikunnan lisääminen
Kuntosalikortti minulla on ollut olemassa jo pitkään. Aktiivinen kortin käyttö on kuitenkin jotenkin päässyt unohtumaan. Aina olen ollut samanlainen. En yksinkertaisesti saa itseäni liikkeelle, mikä on kovin säälittävää. Sillä olotila liikkumisen jälkeen on mitä mainioin, ja joka kerta kotiin tullessa ajatus uudelleen menemisestä on vahvana mielessä.

Olen nyt saanut itseni jumppaamaan asti kerran viikossa. Jokaisena viikkona samana päivänä sama jumppa. Pienestä lähdetään liikkeelle. Olen saanut myös otettua töistä kävelyn (reilu kolme kilometriä, eli reilun puolen tunnin reipas kävely) viikottaiseen ohjelmaan, yleensä useampana päivänä viikossa.


C) Kasvisten ja hedelmien esiinnousu
Ruokaa tehdessäni en osaa enää edes ajatella tekeväni sitä ilman vihanneksia. Töissä syön salaattia lautasmallin mukaisesti. Hedelmiä on jääkaapissa huomattavasti enemmän kuin ennen. Joulupukin tuomaa sauvasekoitinta olen käyttänyt melko ahkerasti iltapalojen tekemisessä avuksi.



Parannettavaakin sen sijaan riittää, rutkasti. Muutoskohteita seuraavan kuukauden ajalle asetan itselleni seuraavanlaisia:

1) Herkkujen syömisen parempi kontrollointi, ei kuitenkaan lopettaminen
Olen ollut tyytväinen herkkukontrolliini, mutta seuraavan kuun aikana tarkoituksena on kontrollin lisääminen. Töissä tarjottavista pullista kieltäytymisen ei pitäisi olla liian vaikeaa. Sipsistä en edes tykkää, joten ne jääkööt seuraavaksi kuukaudeksi unholaan. Jäätelökään ei ole ykkösherkkua, joten keskitytään mehujäätelöihin ja sorbetteihin silloin, kun jäätelöpäivä harvoin on. Ja se karkki - edelleen muutama karkki silloin tällöin on ok. Pieni pussi / suklaapatukka ei ole kiellettyä, mutta ei myöskään liian suuri osa elämää.

2) Ohjatulla jumpalla kahdesti viikossa käyminen
Etsin itselleni myös toisen viikottaisen jumpan. Alkuperäinen tavoite (joka edelleen siintää jossain tulevaisuudessa) oli kolme jumppakertaa viikossa. Tällä menolla olen kuitenki enemmän kuin tyytvyväinen, jos kaksi kertaa viikossa toteutuu. Käyn Motivuksen kalenterin kimppuun kun ehdin, ja etsin sieltä sopivan päivän ja jonkun mukavan, energiaa antavan hikijumpan itselleni.

3) Töistä kotiin käveleminen useamman kerran viikossa
Kuten sanottu, työmatka ei ole päätä huimaava. Reilun puolen tunnin lenkki otetaan nyt osaksi päivittäistä rutiinia. Töihin mennessä kävely tuntuu hankalalta - en saa itseäni aamuisin sängystä ylös ennen kuin on pakko. Joten keskitytään paluumatkoihin. Vähintään niinä päivinä, kun illalla ei ole jumppa-aikeita. Säätä uhmaten en aio edelleenkään liikkua, lumimyräkät ja liian kovat pakkaset ajavat minut bussin kyytiin, mutta en-nyt-jaksa ei ole syy.

4) Valkoisten jauhojen vähentäminen
Töissä ruuissa yleensä on ihan puhtaita valkoisia vehnäjauhoja. Niitä kohtuudella. Kotiin ostetaan kuitenkin tästä lähtien vain täysjyvää - niin pastana, riisinä kuin leipänäkin.

5) Kasvisten ja vihannesten runsas syöminen
Pakasteeseen vihanneksia, tuoreita jääkaappiin - leivän päälle ja ruuan kansa nautittaviksi. Hedelmähyllyjen ahkeraa läpikäyntiä kaupassa. Väli-, ilta- ja aamupaloille lisätään hedelmien ja kasvisten määrää huomattavasti.

Siinä tulevan kuun viisi ohjenuoraa. Ei luulisi olevan liian suuria tai vaativia tavoitteita. Päätän näihin pystyväni, ja kaikki viisi opetella osaksi tavallista arkipäivää. Painon suuntaan vaikutus toivottavasti positiivinen.

Mittaustulokset ähersin myös mittanauhan kanssa. Sentit samat suurimmilta osin. (Vasemmasta palkista löytyy tarkemmat tiedot.) Vatsasta kuitenkin kadonnut kaksi senttiä. Kyllä se tästä lähtee, vaikka alku onkin ollut erityisen hidas. Alku kuitenkin, eikä loppua näy ;)

Ei kommentteja: